Google+

Lontar Usada Manak 1b – 14a

Lontar Usada Manak 1b – 14a

[1b] Om awighnam astu nama sidam.
Nihan tamban krêng ngalabuhang, pangañcing manik, pangañcing kama, nga. wahu akarma, tibakin pangañcing, wênang, yanya wus puput wulanan, wênang ya tibakin pamungkah, pamañcutan, yan tan bañcut, sukêh ya kalaning wêtunya lare, meh pêjah pwaranya. ma, Om tutup kañcing bwana alah bwana kêling, tutupana gêdong alah, wuwus pêpêt, sarìrane syanu, têka pêpêt, 3, sa, yeh mawadah sibuh inumakêna, sisanya anggon makoñceng. Pangañcing, ma. Om mang Alah Om mang, kañcing kukañcing Alah, kinañcingan dening Muhamat, ma. apan aku ngadok dewa pamungkah, pangañcing [2a] Muhamat, lah ilah, ilêlah, Muhamat darahsululah, sa, yeh añar mawadah sibuh inumakêna, sisanya anggen makoñceng.

Iki pangañcing rare ring jêro wêtêng, mwang pangañcing gring ring sarìra, pada misi. Nihan pamungkah kañcing, sa, yeh mawadah sibuh cêmêng, inumakêna, sisanya anggen makoñceng, ma, bungkah aku kañcing Alah rasululah, 3. Pamungkah, sa, yeh mawadah sibuh, inum, karinya anggen makoñceng, ma. Alah ung mang, bungkah kañcing, Alah kañcing Muhamat, apan aku angadok [2b] dewa pamungkah kañcing Muhamat.

Pamungkah, sa, yeh añar mawadah sibuh, inum, sisanya anggen makoñceng, ma. bismilah irahmanirahim, bungkah Alah kañcing Muhamat, lah ilah ilêlah Mumahata darasululah.

Nihan pamungkah lare ring jro wêtêng, iki tibakakêna rumuhun, sa, yeh añar mawadah latok, inumakêna, sisanya turuhang ring sarìranya, ma, Om bungkah kañcing bwana kêling, bungkah gêdonging Alah, bungkah mangadwara sarìrane syanu, têka mênga, 3.

Nihan pangêtêk lare ring jro wêtêng, sa, bañu tuli mawadah ceeng, inumakêna, wus anginum aris turuhakêna [3a] ring wêtêng, ssisanya anggen makoñceng, ma. Ong ta kita to kadi be julit, makêcos kita kadi katak, turut kita adinnya. Malih pangêtêk rare, sa, yeh timba bahan sibuh sangket, di nimbane marêp katêben, nging aja mangkiyan, karinya turuhakêna ring wêtêng, mwang ring sarìranya, ma, makliyês makuliwêsan, mañurunuk marupa bojog, makêcos kadi katak, mamlêkêjut kadi be julit, têka clêngeng, 3.

Nihan tamba nglah pyanak krêng mati, sa, kuud kumruk, wehin rarene wau mêtu, sadurunge kêna yeh ñoño, ma. Om ibu pritiwi, ingsun bhatara Twa, [3b] tinandur muñcar saking akasa, mumbul saking pritiwi, tunya, 3, tayuh, 3. Ta. yan harêp adruwe putra, sa, pyanak yuyu lalima, di ngalihe nuju dina kajêng kliwon, nu matah bêjêk aworin lunak tanêk, yeh limang sidu, wusan ngamantranin panganakêna. Di ngalihe, di ngrujake, di nginume, sing dadi têngab ring sasaman, sing dadi pêtêng, pingit dahat, ma. Om nini maniku kadi sang Korawa, wadon, nggêl den agêlis, syanu anggawe lare, têka kedêp siddhi mandi mantranku, poma, 3.

Ta, doyan anglabuhang, sa, yeh jun tanêg, di nimbane êda mangkiyan, mawadah sibuh, majatu dalima abatu, wuse ngamantrain [4a] inumakêna, haywa mangkyan, ma. Om kama bang, kama putih, linupar andadi lare, aja age sira mêtu, apan dereng tutug wulanan sira, sanga wulan kinon ri wêsi, kinañcinganing wêsi pêpêt, têka pêpêt, 3.

Nihan pangurip manik, sa, kêtan gajih sagêgêm, majatu gula, mwang sarilungid, pêjang ring dadasar cêmêng, inumakêna, ma, ih sang hyang urip, bayu urip, buyut urip, idêp urip, maka manike syanu urip hyang pada urip, jumênêng mêtu urip, têka urip, 3.

Ta. karuron, sa, babakan juwêt, babakan kutat, rwaning kasinen, uyah arêng, bangkêtnya inum, ma. Om kama urip, manic [4b] urip, gêtih urip, bañêh urip, aja sira geger mêtu ring pritiwi, jêg sira jumênêng ring jro wêtênge syanu, têka jêg, 3.

Yan wong harêp aduwe pyanak, wênang tibakin pangeger dumun, wau ñakit, raris tibakin pangêtêk rare, ri wus tibakin pangêtêk, raris wau tibakin pangêsêh.

Nihan pangeger, sa, yeh mawadah dadasar cêmêng, lêbokakêna lontar rinajah kadi iki. Wus ngamantrain inumakêna, ma. Om mañjing mêtu, mêtu ta sira, tututên kakanta sanggu ka kawah.
Nihan pangeger, sa, yeh mawadah sibuh, sêkar sapasang, [5a] inumakêna, ri wuse ngamantrain, ma. Om nini molotok, mênganana lawang kinoñcenge syanu kon i lare mêtuha, malayu kita den agêlis, lah poma.
Pangeger, sa, tampinan gênêpin, wus ngamantrain, pangad, bangkêtnya glêkang, ma. Om sameda amburu rare ring jro wêtênge si bajang si bayi, tutun aku den agêlis.
Pangeger, sa, yeh añar mawadah sibuh cêmêng, nging rumuhun turuhang ring song kañcing watone, wus ngamantrain tahapakêna, ma. Om kamanku waluh, kama pangeger, ring anak-anak, balbalakêna dawuhanira, bal den agêlis, lah malmal, 3.

Nihan yan lare kabêbêng, [5b] asat yeh ñom mwang gêtihnya, sa, lêngis antuk ngidih, 7, lawang, wus ngamantrain, wurapakêna ring wêtêngnya, ma. tuhu wurung, 3, sahak, 3, sah, 3.

Ta, kabêbêng, sa, êntikan jarak, bawang, ulig, bangkêtnya campurin cuka, inumakêna, ma. Om kama swaha, waras, 3, mêtu, 3.

Nihan pangandêg lare nagih mêtu, yan durung tutug wulanan, tur ring memenya gêlêm, samalih yanya mabudi ngalabuhang, sa, wading tampak liman, kêtan gajih, bawang, adas, tahap, ma. Om kama wurung, manik lare wurung, yeh wurung, bañêh wurung, gêtih wurung, haywa sira geger mêtu, lah wurung, 3.

Ta, lare mati di basang, sa, sarin tanah, pulasahi, sêkar têlêng, [6a] sêkar sulasih, pet bangkêtnya, campurin yeh ñoño, tahap. Malih, sa, pusuh pucuk lamba, 5, katih, lêngis tanusan, tahapakêna. Malih, sa, rwaning kelor munggi, sêduh aji yeh gumulak, inumakêna, ma, Om yeh wehnya, namu nama swaha.
Pangeger lare pañadak mati di basang, mwah yen memenya mati, sa, yeh mawadah tundak, inum, sisanya turuhakêna ring wêtêngnya, ma. Om sasaka roro, ulig munggwing watu, ulig larene syanu, mêtu lêh, 3.

Nihan pañadak lare mati di basang, smalih memenya mati, sa, gula abungkul, marajah Bhatari Durga, mwang Kalika, ma. [6b] ih angga bhuta rakûasa, panganên anuke syanu, ring jro wêtênge osah, 3, pasangakêna têbenan bangkene, mabasah, bênêngan langkange syanu, iki lingganya rarajahan pañadake, tirunên kayeki tutên.

Pañêsêh [7a], sa, muñcuk kelor munggi, 3, muñcuk, matali bênang tridatu, lêbokakêna ring toyane di sibuhe, raris inum, muñcuk kelore kuca, urapakêna ring wêtêng, ma. linus, inurês, mêtu tulukang sariranta, ma, ah, 3.
Pañêsêh, sa, kau bulu madaging yeh, raris inum, ma. Om kumaca-kumacik, ang, ung, mang, agêng tanah, agêng langit, agêngang sarìrane syanu, agêng, 3.
Pañêsêh gêtih mwah yeh ñom, manggawe êngsêh, sa, yeh asibuh, madaging unteng bawang, inum, bawange untal, ma. kêtês-kêtês kadi katak, mlakêtuk kêcos, 3, eh, 3. Malih, sa, yeh mawadah sibuh, lêbokakêna [7b] bawang tunggal, bêjêk ring toya, inumakêna, ma. Om 3, ma. ih bhuta kakawah, bhuta ari-ari, aja kita anglaranin kita, manuûa harêp amêtu, ring bhumi pritiwi, mêtu, 3, ong cor, 3, lêh, 3.
Pañêsêh, sa, yeh mawadah sibuh, inum, sisanya turuhang ring wêtêngnya, ma. Om be julit putih, masêbun duhur tambukune, têka makêcos, 3, kedêp siddhi mandi mantranku,
Pañêsêh ari-ari durung mêtu, sa, bawang tunggal untal, ma. Om banaspatiraja, banaspatiraja gigina putih, têka sahak, 3, kedêp siddhi mandi mantranku.

Ta. pacang nglabuhang, sa, akah tampak liman, bawang adas, bangkêtnya inum, ma. lêh sagara, ma. [8a] Om ih sagara asat, 3. ma. Om ih sagara sabida bhatara, ih sagara sabida bhatari, ih bhatara sabi sang mengêt, ma. ung, sa ba ta a i Om ya nama swaha. Wus mangkana elingakêna adane makarya tamba, manuju dina u. marêp purwa mamantra, pa. marêp kadya, pwa, marêp kauh, wa. marêp kêlod, ka, marêp kadya kangin.

Pañêtik lare, sa, sêdah têmurose, buah nguda, sêdah ika rinajah, wus ngamantranin, wehakêna wang añakit, ma. Om kaki têmên, mêtu ta sira balbal, bayu sira den agêlis, mwah tlagan kaki têmêne moêsakang, wugang den agêlis, 3, cok bor, 3.

Pangeger [8b] ari-ari sukêh, sa, tambaga, slaka, wekan saput putih ne añar, lêbokakêna ring toyane mawadah sibuh, wus ngamantrain tahapakêna, ma. Om sanghyang ngadang-ngadang ring jro lêmah, tulungên ingsun atulung lare, atulung ari-ari, wurine, arêpe, sore, apan sira anaking jro lêmah, lah mêtu, 3.

Pañadak pangêsêngan, yen lare mati di basang, wênang sadak, wênang gêsêng, yan sira gêsêng mwah añadak, sasukêhnya, wênang sasantun gênêp, rawuhing kampuh sapradêg, sasantun gung artha, 1100,

iki pangêsênganya, ma. Om apuy ni mrak, mijil sapukuhing lidah, mijil saking tungtunging ati, ah aku [9a] kasinedah, ang, ong, mang, 3, mah, u.
Pangêsêngan, pangrêgêp bayu, sa, wênang, yan angrêgêp, anrus bayunta saking nabinta, tinibana sakeng sor ring pusêr, irika tunggal sabda, bayu idêpe, trus sakeng irung, rêgêpênya, sah ih niyah, 3, a, ang, pingitakêna juga.

Pangeger, sa, yeh ring jun tanêg, tahap, ma. jabang bayi, mêtu têka si warah agung, haywa suwe. Malih pangeger, sa, yeh añar inumakêna, ping, 3, ma. daging sakamalêhang, iringakên gajah, mêtu kang rare, yan wadon nini têguh, yan lanang kaki têguh, balbalakêna dauhanara, tur kalana kon mêtu.

Nihan pangêtêk rare, sa, bawang [9b] tunggal, wusnya ngamantrain añcukang ring pungsêd, ping, 3, wus mangañcukang, untal, ma. Om paslahanira i lutung putih, manuhutin bantang mahiyêm, têka cok bor, 3, ak, 3.

Pañêsêh, sa, yeh añar mawadah sibuh cêmêng, inum, sisanya turuhang ring wêtêngnya, ma. Om ucu-ucul, rare cili buayah, ingsun angeruhang ring bapa batune, wanya tambaga, têka bya, 3.

Malih pangeger, sa, yeh añar mawadah dadasar cêmêng, turuhakêna song kañcing waton, dadasar ika marajah, ri wusnya ngamantrain, tahapakêna, sisanya turuhang ring wêtêngnya, ma. Om sang kêbo kupêng, añurungakên lare ring jro
[10a] wêtêng, lah wêtokahan, haywa suwe, iki rarajahan dadasar ika, tirunen kayeki.

Ta. [10b] kabêbêng, sa, sedah têmurose, trikatuka, papak, bangkêtnya glêkang, ma. Om kaki têmu, balbalakêna dauhanira, Om sak byak.

Ta. lare mati di basang, sa, kayu dêpêp, sarin pucuk bang, yeh juuk, tahap. ma. Om lare mêtu sakeng wêtêng, lah ingsun mêtu makon, 3.
Malih, ta. lare mati di basang, sa, isen, umbin sente, pada, 3, iyis, kêtan gajih sajumput, ulig olesakêna ring wêtêng, bênêngan larene, ma. Om waringin sungsang, sagara lawan dala nêmu, lawan mangadala mêtu siddhi mandi mantranku, poma, 3.

Pañêsêh, sa, bawang limang iris, anggen samsam, toya ing sibuh, [11a] inum, sisanya turuhakêna ring wêtêng, samsamnya pangan, ma. Om Om be julit putih, mêsong di batan batune, têka yeh agung mangruduk, rêngas i be julit putih, mlas makêcos, cok bor, 3, idêp aku gurun ibane, sigar kaki kadi buluh, dadi, 3.

Ta. harêp adruwe pyanak, sa, inan kuñit warangan, tahapakêna, ma. Om nini manik kaki manik, nini lare, mandêga kita ring jro wêtênge syanu, mandaga kita ring peyukoyuan, kadununga ari-ari, sing têka umandêg, 3. ma. Om sanghyang bayu dadyakên lare ring jro wêtêng,

iki pangandêg rajah ruyu, ruyunênta den [11b] sanak kita kabeh, dadi, 3, tambanya marês wadah, dadasar marajah kayeki tirunên.

Nihan patêngêranya yan sadya, dadi manike syanu, sa, nasi putih, kuning, sêlêm, juang pada makêpêl, matatakan don tibah sami, masêkar bungan tibah pada mapasang, pada nggawa porosan, sagênêpa, sami matakêp antuk kau bulu, makatatêlu, magênah di batan umah, gênahe manggawe larene, [12a] ne putih, mandulu kangin, ne kuning mandulu kauh, ne sêlêm mandulu kêlod, mawatês makatêlun lantas balihin, yanya tilêh kamulyanya, pacang dadi, yenya buyêr, kalah sang abalyan, raris kutang ka marga agung, di wuse matanding, nasi ubade tibakin mantra, makatêlung kêpêl, ma. Om sang kama putih saking sudha, kama kuning saking sara, kama irêng saking indra, sing têka pada urip, 3, kedêp siddhi mandi mantranku.

Nihan pamatuh lare ring jro wêtêng, yanya krasa luh têkening mwani, wênang ya lukat, sa, yeh añar bikas têlu, mawadah dadasar cêmêng, sêkar jêpun ne tilêh, têlung katih, galih, 3, bsik, [12b] lêbokakêna ring toya, wus ngamantrain pakinêmin, makêtis masugi pada maping têlu, sisanya dyusakêna uli di sirah, têluh breyokan, ma. Om sanghyang Brahma, anglukat dasa malane syanu, mêtuhana ring irung têngên. ma. Om sanghyang Wisnu anglukat dasa malane syanu, sahananing mala ring ngampru, mêtu adalan ring irung kiwa, ma. Om sanghyang Iswara, anglukat dasa malaning sarìrane syanu, mêtuhana ring pupusuh, mêtu adalan ing irung kalih, lukat ati puróa, iku amalaning sarìra, anggawe tamba abrêsih, dening bañu tan mala, haning lila waraóa, dening bhatara tiga mahasakti, êning, 3.

Nihan pamungkah [13a] lare sukêh tan lêkad, sa, yeh di jun tanêg, mawadah dadasar marajah, inumakêna, sisanya turuhang ring sarìranya, iki rajah dadasar. ma. Om gajah matu mêtu sang rare cili, mêtu, 3, 2, 3. Malih timbal aji yeh di kakocor, inum, sisanya, turuhang ring sarìranya, ma. Om mêtu [13b] yeh ñom, mêtu bañêh, mêtu gêtih, mêtu ring goah sarìrane syanu, têka clakoweng, 3.

Mangandêg ngalabuhang, yan wau mêtu rah, simbuh basangnyane antuk rwaning kayu tuke-tuke. Malih uwapnyane, don subak langa, galih, adas, klabêt, prasama tibakin mantra, ma. Om widyadhara, ingsun masang ngandêg larene syanu, kêt, 3, siddhi swaha. Malih panguwap basange, têkaning sikûikanya, rauh katulang giyingñane, sa, tanah kamulan, tanah ne ngatut di jit tanggun jane, abun paspan, tanah jalikan, campuhakêna ulig, yeh jun tanêg, ma. lamun saking tanah têpen [14a] ujan balês, sakit basange syanu, yan tan sakit tanah têpen ujan balês, tan sakit basange syanu, têka êmpêt waras, 3. kedêp siddhi mandi mantranku.
sumber: Sastra Unud – cakepane.blogspot

Tidak ada komentar:

Posting Komentar